Charakterystyka dosz – PITTA

Strona główna / Kącik Ajurwedyjski / Charakterystyka dosz – PITTA

Pitta jest domeną ognia i wody. Jest odpowiedzialna za proces trawienia i metabolizmu. Podstawową funkcją tej doszy jest biochemiczna transformacja żywności i jej energetyczne wykorzystanie na poziomie fizycznym, wraz z przetwarzaniem myśli na poziomie percepcji mentalnej i zmysłowej.

Reguluje temperaturę ciała i kolor skóry. Główne obszary tej doszy w organizmie człowieka to: jelito cienkie, żołądek, wątroba, woreczek żółciowy, śledziona, serce, krew, skóra, kora mózgowa, oczy i zmysł wzroku. Dosza pitta odpowiada za proces myślenia i rozeznawania, osąd umysłowy i analizę myśli. Jest to związane z mocą woli i oceną informacji uzyskanych przez pięć organów zmysłów. Zakłócona równowaga doszy pitta daje poczucie wyższości, dumy i egocentryzmu z tendencją do działania manipulacyjnego, wrogości, zazdrości, krytyki i osądu. Objawia się jako niecierpliwość, drażliwość i gniew.

Cechy psychosomatyczne typu Pitta

Ludzie z przewagą doszy pitta są zazwyczaj średniej wysokości, z dobrze rozwiniętym ciałem sportowców. Nie lubią gorącego lata i ostrego słońca. Pocą się łatwo i szybko. Mają ciepłą, rumienną i piegowatą skórę z częstym występowaniem trądziku i silnych włosów z tendencją do przedwczesnego siwienia. Są bardzo inteligentni, racjonalni, pragmatyczni i konkurencyjni. Często mają słaby wzrok. Mają jasny umysł, ostry osąd, przenikliwe myślenie i silną wolę. Są dobrymi mówcami i organizatorami z poczuciem odpowiedzialności. Lubią dyskutować i przyciągać uwagę. Są wiodącymi typami z silną osobowością preferującą silny autorytet. Mają tendencję do dostrzegania błędów i obwiniania innych. Pod wpływem stresu są wybredni, zirytowani i niecierpliwi. Mogą łatwo się zdenerwować i przyjąć rolę nieprzyjemnych krytyków. Mają bojowy charakter i dlatego często wchodzą w konfrontacje. Są łatwą ofiarą agresji i gniewu. Częste objawy obejmują podwyższoną temperaturę ciała, zgagę, nadkwaśność żołądka, wrzody żołądka i wysokie ciśnienie krwi. Typowe są różne stany zapalne i infekcje, choroba wątroby i pęcherzyka żółciowego, problemy skórne w postaci trądziku, wysypki i egzemy a także ból oka lub zapalenie spojówek.

Przejawy typologiczne

Ludzie pitta to zazwyczaj naukowcy, badacze, profesorowie, analitycy, wynalazcy, prawnicy, politycy lub żołnierze. Ich przystanią są często laboratoria i instytuty naukowe. Są dobrymi liderami i obrońcami swoich opinii. Mają śmiałego i pionierskiego ducha, dobrą koncentrację i naturalną zdolność do wnikania w samą istotę problemu lub danego tematu. Zazwyczaj są wykształceni i intelektualistami z czystym umysłem i wrodzoną inteligencją. Często są obdarzeni pewnym wglądem i dlatego mogą być dobrymi psychologami. Z takimi ludźmi należy postępować z taktem i dyplomacją. Nie przyjmują instrukcji i porad. Przyjmują rzeczy na podstawie własnego doświadczenia.

Przywracanie równowagi

Pitta powinna używać olejków i kremów, aby chronić skórę, unikać ostrych promieni słonecznych i wysokich temperatur oraz ograniczać pracę lub naukę do późnych nocnych lub ranych godzin. Zaleca się zmniejszenie spożycia tłustych, ciężkich, słonych i moco przyprawionych potraw, jeść mniejsze porcje więcej razy dziennie. Bieganie, pływanie, jazda na nartach, wspinaczka, turystyka i sporty wyczynowe to dobry sport dla tej doszy. Przywróceniu równowagi pomaga: wystarczającą ilość snu i relaksu, regularne przeplatanie aktywność i odpoczynku, chłodniejsza żywność i napoje oraz wystarczającą ilość płynów.

Odpowiednia dieta dla konstytucji typu Pitta

Najlepszy smak dla pitty jest słodki, gorzki i cierpki. Kwaśne, słone i piekące smaki nie są zalecane. Najbardziej odpowiednia dieta dla ludzi z doszą pitta powinna być smaczna i subtelna. Jednak jest odwrotnie. Ludzie z przewagą żywiołów ognia lubią cieszyć się pikantnym, ziołowym, słonym i charakterystycznym smakiem. Ten typ zawsze lubi zasolić całe jedzenie, nawet jeśli jest wystarczająco słone. Zboża są optymalną dietą: pszenica, jęczmień, ryż, owies. Dobrze sprawdzają się następujące warzywa, tak gotowane, jaki i surowe: kalafior, brokuły, kapusta, ogórek, sałata, groszek, dynia, kukurydza, pieprz, szparagi, karczochy. Owoce mają uspokajający i harmonizujący charakter, mają naturalnie chłodzący wpływ na powiększony element ognia: jabłko, gruszka, winogrono, pomarańcza, grejpfrut, śliwka, ananas, melon, mango, figi, daktyle. Większość roślin strączkowych jest odpowiednia: fasola, mung, tofu, soja, groch, ciecierzyca. Z produktów nabiałowych, mleko najlepiej nadaje się do chłodzenia, następnie śmietana, twaróg i ser. Odpowiednim suplementem może być olej kokosowy, migdałowy lub słonecznikowy. Dobrze jest słodzić cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem. Ostre przyprawy są najmniej odpowiednie, więc dobrze jest użyć tylko kilku wybranych: kolendry, kopru włoskiego, kardamonu, kurkumy, mięty, trawy cytrynowej, kminku. Sól wspomaga agresywność umysłu i powoduje przedwczesne starzenie. Ludzie pitta potrzebują dużo płynów. Jednak powinni unikać kawy i innych szkodliwych środków pobudzających. Z napojów najlepsza jest czysta woda, woda mineralna, mleko, herbaty ziołowe lub soki owocowe.